Hacka – klidné spaní pro všechny

Pamatuji si moje váhání nad koupi této úžasné věci, když náš prvorozený byl ještě miminkem. Dnes vím, že to byla ta nejlepší investice vůbec. Ale začnu od začátku.

 

ZÁVĚSNÁ LÁTKOVÁ KOLÉBKA

Každý rodič se dříve nebo později dostane do situace, kdy ten malinký uzlíček nedokáže uspat a miminko spí jedině v náruči za pravidelného houpání. Jakmile ho položí do postýlky, uzlíček se probudí a uspávání začíná znova. U nás to bylo hodně podobné. Bylo velmi těžké přimět syna ke spánku, protože je z dětí, které když jsou unavené, ještě přidají na aktivitě a býval často přetažený. Když už spal tak měl strašně lehký spánek. Když mu bylo půl roku, dozvěděla jsem se o hacce – závěsné látkové kolébce. Několik měsíců jsem váhala, přece pořizovací částka není nejmenší. Ještě další 3 měsíce mi trvalo, než jsem se rozhodla a konečně koupila a nelituji!

20150310_234750_mensi

Plynulé houpání

Rázem šlo uspávání o moc lépe! Kojila jsem ho v náruči, jemně pohupovala, a když už spinkal, pokládala jsem ho do hacky. Ta se krásně houpala dál a díky tomu, že houpání ustávalo plynule, nedocházelo ke křikům a buzení. Hacku mám zavěšenou nad postelí v ložnici a kdykoliv se maličký probudil, stačilo jen natáhnout ruku, trošičku pohoupat a většinou znova hezky usnul. Navíc jsem slyšela, jak dýchá. Stejně to teď provozujeme i s mladší dcerkou. Od doby co máme hacku jsme dětskou postýlku vůbec nepoužili a sloužila jen jako odkládací prostor na moje oblečení. Do dneška vlastně nevím, jak to dělají jiní rodiče. Představa, že bych měla vstávat k postýlce, vyndat miminko, jít ho někam nakojit, zase vrátit miminko do postýlky s vědomím toho, že když ho položím tak se okamžitě vzbudí a to x krát za noc (u nás se starším co dvě hodiny) je pro mě děsivá.

vlastní ZKUŠENOSTI

Já si dnes život bez hacky snad už ani nedokážu představit. V létě jí dávám i na zahradu.
Zvlášť mi pomohla v období, kdy se dcerka naučila točit ze zad na bříško. Ve spánku se začala vrtět a točit, a kdyby ležela v postýlce tak by bylo hned po spaní. V hacce se na bříško nepřetočila a tak sama sebe nebudila. Teď trochu praktických údajů:

Výhody

  • Díky zavěšení pod stropem jí můžete mít v bezprostřední blízkosti, aniž by vám zabírala místo v pokoji. Hlavní přednosti z mého pohledu je to, že se nehoupe jen ze strany na stranu, ale díky pružině/gumě také NAHORU a DOLU!
  • Miminko je ve schoulené pozici, což je pro malinká miminka důležité a bojí se neohraničených volných prostor.
  • Když spí s vámi i tatínek tak se nemusíte bát že by prcka nějak „zalehnul“.

Materiály a velikosti

  • Šijí se buď z tenčích látek a to jednovrstvé či dvojvrstvé. Nebo z pevného materiálů jednovrstvé. Od toho se pak odvíjí nosnost. Já mám hacku pro odrostlejší děti, která unese v pohodě i našeho, dnes už tříleťáka.

Použití již od narození

  • V podstatě ano, ale dost záleží na velikosti hacky. Jak jí mám větší, tak jsem tam mladší dcerku dávala až tak po šestinedělí. Dříve mi tam přišla „ztracená“. A hlavně novorozeňátko potřebuje tělesný kontakt s maminkou a tatínkem. Proto se řiďte svojí intuici, ta vám napoví.

Nevýhody

  • Ne každý strop unese takovou zátěž, např. rákosový nebo sádrokartonový. Takže to chce dobře promyslet, kam by hacka šla umístit.

SKVĚLÝ VYNÁLEZ

Takže za mě – skvělý vynález! Když se mě někdo ptá, co mi v životě s dětmi nejvíce pomáhá tak je mou odpovědí pračka a hacka! Lituji toho, že jsem jí koupila, až když staršímu bylo 9 měsíců. Mohli jsme mít ušetřeno spoustu probdělých nocí i slziček.

 


 

profilkovka_marjana Marjanka

 

Zpět do obchodu