Videorecenze hacky - Lenka

Hacka se mi velmi zalíbila, trošku mě zamrzelo, že jsme jí nepořídili, když byl marcipán úplně malé miminko. I když jsme o hace věděli, nemohli jsme vrtat do stropu a umístění do dveří se nám zdálo vzhledem k dispozici našeho bytu nepraktické. Pokud budeme mít někdy další dítě a větší byt, rozhodně bych hacku pořídila. Podívejte se moje postřehy z testování:

MOJE ZHODNOCENÍ

Myslím, že hacka je pro miminko velmi příjemná záležitost a rodič má šanci si odpočinout od nošení, i když nošení v šátku u nás bude asi stále volba č. 1. Např. na léto na zahradu jde o naprosto geniální záležitost. Ale my bohužel žádnou zahradu prozatím nemáme. Dle mého nezáleží na tom, jestli je dítě na hacku od malička zvyklé, téměř každý miluje houpací sítě bez rozdílu věku. Oba jsme s manželem zalitovali, že si do ní také nemůžeme lehnout a vyzkoušet. Myslím, že bychom usnuli dříve, než marcipán.

Co je HACKA?

Hacka je houpací závěsná postýlka pro miminko. V balení je hacka, ke které přísluší dřevěná tyč, potažená látkou, která rozpírá hacku tak, aby v ní miminko nezapadlo. Dále je hacka vystlaná kokosovou matrací, která je vyjímatelná. K hace jsou různé druhy pružin, každá houpe jinak intenzivně. A jak hacku umístit? Záleží, jak se vám chce zasahovat do bytu. Nejjednodušším řešením je rozpěrná tyč do dveří (tu jsme testovali my), čímž se vyhnete vrtání. Nevýhoda je v tom, že si zablokujete jedny dveře. Další možností je navrtat šroub do stropu nebo pořídit stojan na hacku a postavit jí do prostoru. Pokud máte zahradu, je dobré pořídit také lano, hacka se dá zavěsit i na strom (to jsme také otestovali). Při nákupu je dobré nezapomenout i na karabiny, hodí se minimálně dvě – na uchycení pružiny k hace a k závěsnému systému.

 

VIDEO RECENZE

 

instalace

Protože máme v bytě slámové stropy, možnost vrtání do stropu jsme zavrhli. I když designově i prakticky jde asi o nejlepší variantu. My jsme se rozhodli jít cestou nejmenšího odporu, a proto jsme zvolili rozpěrnou tyč do dveří. Unese až 100kg, takže se nemusíte bát, že by miminko neudržela. Manipulace s tyčí není nikterak složitá, otáčíte s oběma konci tak dlouho, dokud nejsou na šířku vašich zárubní.

Myslete na to, že pokud máte užší karabinu, je dobré navléknout jí na tyč předtím, než jí dáte do dveří, protože jinak budete muset, jako já, tyč sundávat a nandávat ještě jednou. Na rozpěrnou tyč se umístí karabina, za tu se zahákne pružina a za tu se další karabinou zahákne samotná hacka. Pokud si nejste jisti tím, že máte rozpěrnou tyč nainstalovanou dobře, tak před tím, než do hacky umístíte miminko, do ní vložte něco podobně těžkého. Já jsem otestovala na knížkách, které tyč bez problému unesla.

Zkusili jsme také možnost umístění hacky venku, to nebylo nic složitého. Přehodíte lano přes pevnou větev, uděláte uzel a zavěsíte za karabinu. Jen raději otestujte na své váze zavěšení za lano, aby nepraskla větev, na kterou je hacka umístěná.

 

Výhody a nevýhody

Výhody   Nevýhody
  • simulování prostředí, ve kterém miminko bylo 9 měsíců (houpání, těsnější prostor)
  • pohodlné ležení
  • hacka se mírně přizpůsobí zádům (miminko neleží na rovné podložce, což je po 9 měsících v zakulacené poloze jistě příjemnější)
  • houpání dítě uklidňuje a do jisté míry i zabaví
  • hacka se dá jednoduše sundat a vzít s sebou například ven
  • dá se hezky složit, takže nezabírá tolik místa jako klasická postýlka
  • dá se vyprat
 
  • starší dítě má malý rozhled a malou možnost pohybu, což může způsobit to, že tam dlouho nevydrží
  • pokud nemáte stropy vhodné k vrtání, zablokují se vám jedny dveře v bytě
  • pokud se dítě nehýbe, ale má rádo houpání, může se stát, že strávíte pár hodin sezením poblíž hacky a pohupováním, což může být výhodou pro posílení rukou

 

materiál a bezpečnost

Hacka se šije ze tří variant látky, největší gramáž má jednobarevná látka. K nám se dostala hacka v kombinaci jednobarevné látky a látky s potiskem. Nosné části byly z pevnější látky. Zpracování je velmi kvalitní. Všechny švy jsou rovné, hezky na sebe dosedají. Zavírání bylo vyřešeno pomocí druků, které se daly velmi jednoduše zapnout i rozepnout. Což může být u větších a zručných dětí trošku nebezpečné, ale dají se pojistit ještě tkanicí. Druky jsou plastové, takže máte jistotu, že při praní nezreznou. Dřevěná rozpěra je v hace umístěna tak, že není šance, aby na miminko spadla. Marcipán ještě není tak pohyblivý, aby z hacky nakukoval. Ale myslím si, že dítě dle mého posouzení nemá šanci z hacky vypadnout nebo vylézt, na rozdíl od postýlky. Tím, že se hacka neustále hýbe a prostor je dost obemknutý, muselo by být dítě extrémně motoricky zručné, aby zvládlo z hacky vylézt. Pokud by si tedy nerozeplo druky. Pro starší dítě bych možná z bezpečnostních důvodů volila spíše zapínání na tkaničky.

 

POUŽÍVÁNÍ 

V pružinách, které jsme zkoušeli, jsme nespatřili velký rozdíl, nevím, zda má miminko šanci postřehnout, za kterou pružinu hacka zrovna visí. My jsme zkoušeli dvě pružiny, jedna houpala 8sec a druhá 15sec, pokud se Marcipán uvnitř zrovna nehýbal. Pokud kopal nožičkama, hacka se houpala nepřetržitě. Vkládání a vyndávání dítěte se mi nezdálo nijak složité. Marcipán byl v hace spokojený, ale protože je zrovna v období objevování světa a pohybu, nevydržel v ní nikdy moc dlouho. Chvíli si poležel, pohrál, odpočinul si, ale poté ohlásil – mami ven, potřebuju se kutálet a objevovat. Jelikož je Marcipán kojený a v noci spíme od jeho narození všichni v jedné posteli, spaní přes noc jsme nezkoušeli. Rozdíl mezi postýlkou a hackou nedokážu posoudit, protože Marcipán v postýlce vlastně nikdy nespal. Ale z logiky věci bych řekla, že hacka je pro miminka rozhodně příjemnější, protože děti jsou z bříška zvyklé na houpání a pohyb.

 

 


 

profilovka_02 Lenka

 

Zpět do obchodu